برای حمایت از ایران وب نیوز از اینجا بخوانید...


ایران وب نیوز
محمد مرادی – یک ماه است که سرعت و وضعیت اینترنت در ایران دچار مشکلات عدیده ای شده است. از قطعی های مکرر گرفته تا کاهش شدید سرعت و این مسائل باعث به وجود آمدن نارضایتی های زیادی در بین کاربران و از طرف دیگر شایعات متفاوت شده است. حتما انواع شایعات را در این چند هفته اخیر شنیده اید ، ایران وب نیوز میخواهد در این نوشتار به بررسی واقع بینانه تر و به دور از حاشیه های سیاسی بپردازد. ما انواع اخبار و گفته های مسئولین را که جنبه خبری مهمیتر داشته است ، بیان کرده ایم و در آخر نیز یک تحلیل کوتاه و دو فرضیه در اختیار شما قرار داده ایم.
اگر بخواهیم اخبار را در یک ماه گذشته مرور کنیم شاید جدی ترین صحبت در مورد اینترنت ملی را وزیر ارتباطات و فن آوری اطلاعات را انجام داده است که در آن ایشان درباره قطع شدن اینترنت اعلام میکند : « این کار امکان‌پذیر نیست؛ اما اگر در آینده توانستیم تمام محتوای مورد نیاز را به میزبانی داخلی و در شبکه ملی اطلاعات بگذاریم، ممکن است دسترسی به اینترنت خود به خود حذف شود.» (لینک این خبر) این صحبت وزیر اگرچه به طور دقیق خبر از قطع اینترنت نمیدهد ولی تهدیدی است که به طور مخفی صورت گرفته است. در انواع خبرها میخوانیم که شبکه اینترانت ملی ( ایران وب نیوز ترجیح میدهد به جای اینترنت ملی از واژه اینترانت ملی استفاده کند!) دارای سرعت چند برابری نسبت به اینترنت است ولی این امر چگونه میسر است؟ آیا تمامی کامپیوترها به شبکه ای که زیرساختی برای آن وجود ندارد متصل خواهند شد؟ چگونه و چه زمانی این زیرساخت ها عملی شده اند یا خواهند شد؟ یکسال است بحث اینترانت ملی در محافل پیچیده است و وعده های افزایش پهنای باند و سرعت مطرح می شود ولی این تغییرات چگونه و چه زمانی صورت خواهد گرفت؟ از طرفی در برخی از رسانه ها دلیل کاهش سرعت اینترنت را انجام مقدمات اجرای طرح اینترانت ملی مطرح میکنند. پیام کرباسی در گفتگویی کوتاه در این زمینه میگوید : « به اعتقاد من این ادعا صحیح نیست، چرا که مسوولان مربوطه برای اجرای این طرح هنوز اقدامات عملیاتی موثر در راه‌اندازی این شبکه را شروع نکرده‌اند. شاید بخش‌هایی از اجرای این پروژه شروع شده باشد، اما به اعتقاد بنده، جنبه عملیاتی آن هنوز اجرایی نشده است.
به نظر نمی‌رسد راه اندازی این شبکه باعث کند شدن سرعت اینترنت بین‌المللی شود، چرا که این دو هیچ ارتباطی به یکدیگر ندارند. البته طبیعی است که اگر شبکه ملی به درستی بارگذاری، تنظیم و برنامه‌ریزی شود، نه تنها از بار ترافیکی دروازه‌های بین‌المللی کشور کم خواهد شد، بلکه آن بخشی از ترافیک که باید از کشور خارج شود پهنای باند کمتری را اشغال کرده و طبیعی است که ظرفیت نظارت بر آن نیز کاهش خواهد یافت.» ( لینک این خبر) در برخی از وبسایت ها که با جهت گیری های سیاسی فعالیت دارند خبری به نقل از پیام کرباسی منتشر شده بود که در آن ایشان خبر از راه اندازی شبکه اینترنت ملی و سپس حذف شدن دسترسی به اینترنت جهانی داده بودند که البته ایشان در خبر فوق این گفته ها را تکذیب کرده اند. فرضیه اول : قطع شدن اینترنت
به هرحال وزیر نیز در برخی از گفتگوها اعلام کرده است که اگر امکان آن باشد دسترسی به اینترنت قطع خواهد شد. البته ایشان در آخرین گفتکو از لفظ “خود به خود” استفاده کرده اند که باید معنی صحبت ایشان را از خودشان پرسید تا توضیحی کامل ارائه دهند که این قطع شدن “خود به خود”ی اینترنتی توسط دولت جمهوری اسلامی ایران صورت خواهد گرفت یا اینکه مردم ایران دیگر تمایلی به استفاده از اینترنت جهانی نخواهد داشت؟!!
پس میتوان گفت که باید نگران قطع شدن اینترنت جهانی بود و این فرضیه که روزی اینترنت جهانی قطع خواهد شد شاید روزی به حقیقت مبدل شود. ولی در این صورت تکلیف هزاران وبسایت ایرانی که در خارج از کشور میزبانی می شوند چه خواهد شد؟ آیا بر فرض اجرایی شدن قطعی اینترنت جهانی و ناگزیر انتقال سایت های ایرانی به داخل کشور ، آیا زیرساخت های کشور توانایی میزبانی حجم وسیعی از وبسایت های ایرانی را خواهد داشت؟ نکته نگران کننده دیگر باقی ماندن برخی از اطلاعات ایرانیان روی انواع وبسایت های خارجی و سوء استفاده احتمالی برخی از این اطلاعات است! پس بهتر است اگر روزی خبر قطع شدن اینترنت به طور مستدل به گوشتان رسید اطلاعات خودتان را از درون وبسایت های خارجی پاک کنید! فرضیه دوم : اینترانت ملی و اینترنت در کنار هم
طبق گفته ها و حرف و حدیث های بسیار اینترنت(اینترانت) ملی اجرایی خواهد شد. گفته می شود سرعت انتقال اطلاعات در این شبکه ملی بالا خواهد بود ، حال باید پرسید که چگونه این امر میسر خواهد شد؟ آیا اینترنت جهانی همچنان پابرجا خواهند ماند؟ در این فرضیه ما اینترنت جهانی را در کنار شبکه ملی پایدار فرض خواهیم کرد.
کاربر برای اتصال به شبکه ملی باید مانند اینترنت جهانی از طریق خط تلفن متصل شود؟ آیا طرز اتصال به شبکه ملی اطلاعات متفاوت خواهد بود؟
وقتی صحبت از سرعت بیشتر در اتصال به شبکه ملی می شود مسلما روش های اتصال آن به اینترنت جهانی باید متفاوت باشد! مسلما امکان اینکه از یک شبکه بتوان دو سرعت متفاوت انتظار داشت ، وجود ندارد! وقتی چنین مسئله ای ممکن نیست پس باید روشی برای استفاده از شبکه ملی باشد! تابحال کسی از نحوه استفاده این شبکه پرسرعت وعده داده شده ، سخن نگفته است.
یا مسئله دیگر این است که سرعت وبسایت هایی که در ایران میزبانی می شوند به نحوی بالاتر از سرعت وبسایت هایی باشد که در خارج میزبانی می شود. البته این مسئله هم اکنون نیز وجود دارد و این سرعت بیشتر با اینترنت جهانی هم اکنون وجود دارد ، ولی صحبت از سرعت های بسیار بالاتر است که باید برای نحوه اجرای آن توضیحی ارائه شود.
از طرفی آیا سرعت اینترنت جهانی را آنقدر کاهش خواهند داد تا همان کلمه “خود به خود”ی حذف شدن اینترنت عملی شود؟ یا اینکه اینترنت ایران با همین کیفیت و دارا بودن رتبه های انتهایی رنکینگ سرعت در جهان ، باقی خواهد ماند و خیال میلیون ها ایرانی از قطع نشدن اینترنت جهانی راحت خواهد شد!؟
***
در پایان فقط میتوان ابراز امیدواری کرد که مسئولین و دست اندرکاران به دور از هرگونه تصادف سیاست با اینترنت که منجر به مرگ اینترنت خواهد شد ، به اندیشه ای برای پیشرفت جامعه اسلامی ایرانی در راهی درست و به دور از تعصب های بیجا باشند و برای شخصیت مردم ایران در نزد دیگر کشورها ارزش قائل باشند تا ایران اسلامی و ایرانی همچون کشور کره شمالی به کشوری انگشت نما برای جهانیان تبدیل نشود.