کارت گرافیک جدید AMD با نام آرکتروس در فهرست پشتیبانی برخی نرم‌افزارها مشاهده شد.درست است که معماری Navi در حال حاضر تنها عامل قدرت‌دهنده به کارت‌های گرافیک AMD است، اما ممکن است تیم قرمز به‌دنبال ایجاد خطی جداگانه از کارت‌های گرافیک برای مصارف هوش مصنوعی و کامپیوترهای بالا‌رده باشد و از قرار معلوم این محصولات از سال ۲۰۲۰ به‌عنوان جایگزینی برای پردازنده‌های گرافیکی سری رادئون Instinct که مبتنی بر معماری وگا هستند، به بازار عرضه خواهند شد.

لازم به یادآوری است، نسل حاضر از معماری کارت‌های گرافیک AMD با نام Navi، برگرفته از نام ستاره‌ی گاما در صورت فلکی ذات‌الکرسی است؛ نام کدگذاری‌شده‌ی وگا در نسل پیشین از معماری AMD نیز با علم نجوم گره خورده و از ستاره‌ای درخشان در صورت فلکی لیرا (Lyra) الهام گرفته شده است. اولین معماری AMD، یعنی پُلاریس، شروع این فرایند در نام‌گذاری بود. هر یک از اعضای این خانواده‌ها نیز نام همان خانواده را با پسوندی از ارقام به خود می‌گیرند.

برای مثال نام کارت گارفیکی Navi 10 که دو مدل Radeon RX 5700 و Radeon RX 5700 ti را شامل می‌شود، از نام خانواده‌ی خود یعنی Navi برگرفته شده است. حال به‌نظر می‌رسد کارت‌های گرافیک جدید AMD، هر کدام به‌جای استفاده از نام خانواده‌ی خود، نامی جداگانه از ستاره‌های صورت‌های فلکی خواهند داشت. آرکتروس (Arcturus) اولین تراشه در این روند است که نام آن برگرفته از ستاره‌ای درخشان و قرمز‌رنگ در صورت فلکی Boötes است.

پردازنده‌ی گرافیکی مذکور احتمالا نسل بعدی از پردازنده‌ی رادئون Instinct MI100 است که شتاب‌دهنده‌ی هوش مصنوعی در کامپیوترهای رده‌بالا بوده و در سال میلادی ۲۰۲۰ عرضه خواهد شد؛ این پردازنده در فهرست پشتیبانیِ وب‌سایتی تحلیلی دیده شده است. پیش‌تر نیز گزارشاتی در مورد کارت گرافیک آرکتروس شرکت AMD به بیرون درز کرده بود. پردازنده‌ی گرافیکی یادشده برای اولین‌بار، سال ۲۰۱۸ در گزارش وب‌سایت Phoronix دیده شد. درگاه مذکور اطلاعات مربوط به سیستم‌های لینوکسی را منتشر می‌کند.

یکی از کارکنان این کمپانی نیز گزارش‌های این منبع خبری در مورد استفاده از نام کدگذاری‌شده‌ی جداگانه در هر تراشه را فارغ از نام معماری آن تأیید کرده بود. آرکتروس AMD اولین تراشه در این روند نام‌گذاری است. هنوز اطلاعات بیشتری از کارت گرافیک یادشده منتشر نشده است.دو روز پیش، وب‌سایت تحلیلی HWiNFO پشتیبانی از آرکتروس AMD را به نسخه‌ی آزمایشی جدید v6.13-3945 از نرم‌افزار خود اضافه نمود. علاوه‌بر این حساب کاربری Komachi_Ensaka که اطلاعات مربوط به تراشه‌ها را در توییتر منتشر می‌کند، از نام چندین تراشه‌ی مبتنی بر هوش مصنوعی AMD پرده برداشت که به‌نظر می‌رسد آرکتروس یکی از آن‌ها است.

کارت‌های گرافیک وگا 10، 12 و 20 شرکت AMD نیز مبتنی بر هوش مصنوعی هستند. با قضاوت براساس برچسب هوش مصنوعی، با توجه به اینکه کارت‌های یادشده در این فهرست همگی جزو خانواده‌ی رادئون Instinct مبتنی‌بر هوش مصنوعی برای کامپیوترهای بالارده هستند، می‌توان نتیجه گرفت فهرست مذکور احتمالا به کارت‌های گرافیک خانواده‌ی رادئون Instinct اشاره دارد. کارت گرافیک آرکتروس نیز در این فهرست قرار دارد، اما باید به این نکته توجه داشت که در چنین فهرست‌هایی، ترتیب چینش تراشه‌ها از بالا به پایین بوده و پایین‌ترین آن‌ها در فهرست، جدیدترین کارت گرافیک در خانواده‌ی یادشده محسوب می‌شود.

شایع شده که پروژه زیرساختی کامپایلر LLVM در نسخه‌ی ۹ از نرم‌افزار لینوکسی خود از کارت گرافیک آرکتروس تحت زیر مجموعه‌ی GFX9 پشتیبانی می‌کند که تراشه‌های سری وگا را شامل می‌شود. تراشه‌ی یادشده برای اولین‌بار راهی بازار خواهد شد؛ با درنظرگرفتن این نکته، اگر AMD قصد نداشته باشد تنها با تغییر نام ساده‌ی کارت گرافیک مذکور که جایگزین خانواده‌ی وگا و پرچم‌دار سری رادئون Instinct است، آن را در سال ۲۰۲۰ روانه‌ی بازار کند، لازم است تا اندک تغییراتی در تراشه‌ی مذکور ایجاد کند.

پچ لینوکسی LLVM 9.0، سه محصول با شناسه‌ی دیگر را در فهرست پشتیبانی خود جای داده و به برندهای GL و XL نیز اشاره کرده است. برای نمونه کارت گرافیک وگا 10، دو مدل وگا 56 و وگا 64 را در زیرمجموعه‌ی خود جای داده‌ است. پردازنده‌ی گرافیکی در هر دو مدل یکسان بوده و تفاوتشان در پیکربندی هسته است. مدل وگا 64 از پیکربندیXT استفاده کرده و معماری هسته در وگا 56 نوع XL است.تنها اطلاعات کمی از آرکتروس در حد حدس و گمان از جداول مجازی نوع vCrat (مورد استفاده در کامپایلرها) به بیرون درز کرده که مشخصات حافظه‌ی کش دستگاه را فاش می‌کند. حافظه‌ی کش در کارت‌های گرافیک ارتباط مستقیمی با واحد‌های محاسباتی (CU) دارد.

واحدهای محاسباتی در کارت گرافیک آرکتروس از تعداد ۶۴ به ۱۲۸ افزایش یافته که دو برابر بیشتر از بسیاری از مدل‌های وگا 10 است. اگر AMD در هر واحد محاسباتی همانند تمامی کارت‌های گرافیک حال حاضر و مدرن، ۶۴ پردازنده‌ی استریم (stream processor) به کار ببرد، تعداد کل پردازنده‌های استریم در آکتروس ۸۱۹۲ عدد خواهد بود. هر پردازنده‌ی استریم در کارت‌های گرافیک AMD معادل با هسته‌های CUDA در پردازنده‌های گرافیکی انویدیا است. البته AMD هم‌اکنون نیز کارت گرافیک سری workstation رادئون پرو وگا II را معرفی کرده که بازار هدف این دستگاه، کامپیوترهای ایستگاه کاری (workstation) بوده و برپایه‌ی کارت گرافیک وگا 20 ساخته شده است. اما آرکتروس خط کاملا متفاوتی از قطعات بوده که برای بازار هوش مصنوعی در نظر گرفته شده است.

همان‌گونه که از پیش مشخص بود، در آینده‌ی نزدیک کارت‌های گرافیک بیشتری مبتنی بر معماری rDNA 1 از سری نِیوی معرفی خواهند‌ شد. در صورت صحت شایعات پس از آن نیز از معماری rDNA 2 که همان Navi 2 است، رونمایی خواهد شد. Navi در حال حاضر معماری نوظهور برای مصارف گیمینگ بوده و به همین جهت استفاده از آن در گرافیک گیمینگ و کنسول‌های بازی رواج یافته است. بازار هدف متفاوت در خانواده‌ی Navi، دلیل مناسبی برای استفاده از سری وگا در بازار کامپیوترهای بالارده‌ی یا هوش مصنوعی است، زیرا سری وگا به همین منظور طراحی شده‌است.
MAMO