تعداد کاربران و سایت های اینترنتی چقدر است؟
در این گفتار به موضوع بازاریابی الکترونیکی به عنوان موتور محرک در توسعه کسب و کار های اینترنتی و کارآفرینی پرداخته شده و نکات کلیدی متعددی مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
در ابتداي بايستي با مفهوم بازاريابي آشنا شويم. اگر شما دانشجوي يکي از رشته هاي مرتبط با مديريت فناوري اطلاعات باشيد، خواهيد ديد که کورس هاي مطرح شده در اين رشته هاي جديد آي تي مدار، تا حد زيادي وابسته به کورس هاي سنتي اما با رويکرد جديد رشته هاي اقتصاد، بازرگاني، انفروماتيک و غيره است. بنابراين در بحث بازاريابي الکترونيکي و تبلیغات اینترنتی نيز نيازمند دانستن اطلاعاتي درباره مفهوم بازاريابي هستيم. يافتن يک بازار و شناسايي توان مندي هاي بالقوه و بالفعل آن به گونه اي که بتواند اثر بخشي کاري ما را در يک بازار با مصرف کننده هاي مختلف، افزايش دهد، در معناي کلي بازاريابي خلاصه مي شود. بازاريابي امروزه به عنوان يکي از شاخص هاي مهم در ارتقاي اثر بخشي شرکت ها و موسسات بازرگاني و صنعتي در بازارهاي داخلي و جهاني شناخته شده است. اصولا بازاريابي بر اساس آن چه فيليپ کاتلر استاد به نام بازاريابي معرفي مي کند از قبل از طراحي محصول تا مراحل بعد از فروش ادامه دارد.
نقش بازاریابی و تبلیغات اینترنتی در توسعه کارآفرینی دیجیتالی: همان طور که در سلسله مطالب پیشین عنوان شد، موضوع کارآفرینی دیجیتالی با کسب و کار از طریق ابزارهای فناوری اطلاعات و ارتباط، در واقع یک موضوع میان رشته ای می باشد و علوم و فنون مختلفی در پیش برد و اثربخشی آن نقش غیر قابل انکاری بازی می کنند. یکی از این علوم و فنون، علم بازاریابی یا MARKETING است که در توسعه کسب و کار چه در زمینه تبلیغات اینترنتی و چه سنتی نقش مهمی ایفا می کند. بنابراین در حوزه کسب و کار اینترنتی اگر قصد فعالیت دارید ، توصیه میکنیم لااقل چند کتاب در عرصه بازاریابی خوانده و با اساتید این فن مشورت کنید.بازاريابي را مديريت بازار مي دانند و نخستين وظيفه مدير بازاريابي يک مجموعه اقتصادي را " ارزيابي فرصت ها و تهديدهاي بازار (Market) " تلقي مي کنند. بر همين اساس در بازاريابي جديد که امروزه با نام بازاريابي الکترونيکي يا بازاريابي تحت وب1 شناخته شده است، اساس تفکر يا هدف واقعي دکترين بازاريابي سازمان، مبتني بر ارضاي نيازها و خواسته هاي مشتريان به عنوان مخاطبان اصلي سازمان به شمار مي آيد. يعني مديريت بازاريابي همان مديريت تقاضا مي باشد. ايجاد تقاضا و مديريت آن بحث گسترده محافل اقتصادي و صنعتي دنيا مي باشد که نمونه هاي موفق آن را مي توان در شرکتهاي چند مليتي کره و چين و ايالات متحده به وفور مشاهده کرد.

قطعا هر مجموعه اي که بتواند نياز سنجي صحيحي صورت بدهد و اين نياز سنجي را هدايت کند تاثيرات شگرف بازاريابي هوشمند را در درآمد سالانه مشاهده خواهد نمود. امروزه بهترين شکل بازاريابي را بازاريابي از طريق روشهاي غير کلامي تعريف مي کنند که بالطبع يکي از بهترين روش هاي چنين مارکتينگ خلاقي : بازاريابي مبتني بر وب مي باشد. اين مقاله بدنبال ارائه شيوه هاي علمي و کلاسيک و تئوري در مورد اصول بازاريابي الکترونيکي و تدوين بيانيه خاصي براي آن نيست. بلکه ذهن شما را به نکاتي توجه مي دهد که مي تواند سرفصلي براي گسترش بازاريابي از طريق وب باشد. بازاريابي تحت وب به عنوان يکي از زمينه هاي بستر ساز در رسيدن به تجارت الکترونيک است. اما عمل ساده معرفي کردن (پرزنت کردن) خود به فردي ديگر نيز نوعي بازاريابي محسوب مي شود. براي مثال به سايت هاي خدمات شخصي يا سايت هاي دوست يابي نگاه کنيد؛ اين افراد خود را براي همسران يا شرکاي احتمالي بازاريابي مي کنند. همين طور هر وقت شما براي موقعيت خاص يا حتي براي مصاحبه کاري يا جلسات مهم لباس هاي خوبي مي پوشيد، شما در حال بازاريابي کردن براي خودتان هستيد؛‌ شما تلاش خاصي بکار مي بريد تا خود را به بهترين نحو به ديگران نشان دهيد.
همان طور که مي بينيد بازاريابي در همه جاي زندگي وجود دارد. بازاريابي چيزي نيست که تنها تجارت هاي بزرگ انجام دهند. بازاريابي کاري است که تمام ما در بسياري از موقعيت ها انجام مي دهيم. و بازاريابي به رسانه هاي قديمي يا دنياي فيزيکي محدود نمي شود. اگر بازاريابي سنتي عمل پرزنت کردن چيزي به فرد ديگر باشد،‌ بازاريابي اينترنتي چيست؟ تنها کاري که لازم است اضافه کردن يک کلمه به تعريف اصلي است: بازاريابي ايميل عمل پرزنت کردن چيزي به فرد ديگر به صورت آنلاين است.
نقش بازاریابی اینترنتی در توسعه کارآفرینی دیجیتالی
استراتژی های بازاریابی دیجیتالی بر روی افزایش میزان موفقیت و اثربخشی کسب و کار تاکید دارد.
بله، بازاريابي اينترنتي همان بازاريابي سنتي است که به صورت آنلاين انجام مي شود. اين تعريف در عين سادگي مفهومي بسيار پيچيده دارد. پس چه چيزي در بازاريابي اينترنتي یا حتی تبلیغات اینترنتی تغيير پيدا کرده است؟ مطمئنا اساس کار تغييري پيدا نکرده اند اما بعضي از مفاهيم و ابزارهاي خاص تغيير پيدا کرده اند. اولين مفهوم خاص که تغيير پيدا مي کند عمل پرزنت کردن است. در اينترنت روش هايي که ما چيزي را معرفي مي کنيم بسيار متفاوت تر و گوناگون تر از روش هاي قديمي هستند. ما مي توانم بوسيله ايميل پرزنت کرده يا از وب سايت استفاده کنيم. همين طور ما مي توانيم از طريق پادکست و فيلم نيز براي معرفي کردن استفاده کنيم. يا اينکه از شبکه هاي اجتماعي و بلاگ استفاده کنيم.

حتي اگر ما تعريف وسيعي از اينترنت داشته باشيم مي توانيم با استفاده از طريق موبايل هايي پرزنت خود را انجام دهيم که به اينترنت وصل مي شوند. به طور خلاصه روش هاي زيادي براي معرفي کردن چيزي در اينترنت وجود دارد و ما بايد به تمامي آن توجه داشته باشيم. مفهوم خاص بعدي که تغيير مي کند آن چيزي است که ما معرفي مي کنيم. مطمئنا ما هنوز خودمان، شرکتمان، برندمان و محصول خود را معرفي مي کنيم. اما ما مي توانيم وبسايت خود را نيز معرفي کنيم. بعضي افراد بيان مي کنند که وبسايت نماينده و بخشي از شما،‌ شرکتتان،‌ يا محصول شما محسوب مي شود اما اين مسئله درست نيست و وبسايت مسئله اي کاملا جدا است.

نکته: بازاريابي اينترنتي به نام بازاريابي آنلاين، بازاريابي وب و بازاريابي ديجيتال نيز شناخته مي شود. اين عبارات معناي يکساني داشته و هيچ تفاوتي در اساس آنها وجود ندارد. در آخر نيز بايد به کسي که به وي نکته اي معرفي مي شود را در نظر گرفت. با اينکه اکثر مخاطبين ما تفاوت زيادي با مخاطبين بازاريابي سنتي ندارند، بازاريابي اينترنتي به ما اجازه مي دهد مخاطبين خود را با استفاده از روشهاي جديد و اصلاح شده جذب کنيم. به عبارت ديگر وب به ما اجازه مي دهد فرآيند انتخاب مخاطب را با روش هايي انجام دهيم که در بازاريابي سنتي وجود نداد؛ در واقع اگر بخواهيم مي توانيم مشتريان خود را با جزئيات کاملي تعريف کنيم.

مهارت هاي بازاريابي اينترنتي

نقش بازاریابی اینترنتی در توسعه کارآفرینی دیجیتالی

اگر همان طور که گفتيم بازاريابي اينترنتي همان بازاريابي سنتي باشد که به صورت آنلاين انجام مي شود، چه مهارت هايي براي بازاريابي ديجيتال الزامي هستند؟ کتاب های زیادی در این باره نوشته شده است که میتوان به آن ها مراجعه کرد. اما مهم ترين مسئله اي که بايد از آن آگاه باشيد اين است که اساس و پايه هاي بازاريابي سنتي و اينترنتي يکي هستند. مهم نيست شما چه نوع بازاريابي انجام مي دهيد، بازاريابي چه به صورت آنلاين و چه به صورت سنتي همان بازاريابي است و شما براي موفقيت به مهارت هاي کليدي بازاريابي نياز داريد. البته در بازاريابي اينترنتي بعضي از مهارت ها مهم تر از سايرين هستند. همين طور مهارت هاي جديدي نيز وجود دارند که شما بايد در آنها مهارت پيدا کنيد زيرا فعاليت هاي آنلاين، ذاتي متفاوت با فعاليت هاي رسانه هاي سنتي دارند. پس بگذاريد نگاهي به مهارت هاي مهم در بازاريابي اينترنتي داشته باشيم. همچنین جهت اطلاعات تکمیلی میتوانید از بازاریاب آنلاین آموزش بازاریابی و تبلیغات اینترنتی به زبان ساده را مشاهده کنید.

مهارت هاي جست و جو

درک اينکه مشتريان شما چه کساني هستند،‌ چه کارهايي انجام مي دهند؛‌ و چرا اين کارها انجام مي دهند در هر دو نوع بازاريابي اهميت ويژه اي دارد. رفتار مصرف کننده و مخاطبين. همين طور دانستن اينکه مشتريان شما چه کارهايي انجام داده و درک ديناميک بازار خاص شما نيز از اهميت برخوردار است. کسب اطلاعات و دانش در اين موارد به مهارت هاي جست و جو نياز دارد. خوشبختانه تحقيقات آنلاين زيادي در دسترس وجود دارد. يعني شما به راحتي مي توانيد بررسي کنيد افراد در اينترنت چه کارهايي انجام مي دهند؛ آناليتيک هاي وبسايت به شما در بررسي فعاليت هاي بازديدکنندگان از سايت کمک مي کنند. تنها با استفاده از چند کليک موشواره مي توانيد بفهميد چه سايت هايي افراد را به وبسايت شما هدايت کرده اند،‌ اين افراد چه زماني در سايت شما باقي مانده، بعد از ديدن چه صفحه هايي سايت شما را ترک کرده،‌ و غيره. اين يعني داده هاي مفيد بسياري که در دنياي واقعي و خارج از اينترنت تقريبا غيرممکن است.

شما به اين تحقيقات نياز داريد تا بتوانيد تصميم گيري آگاهانه در مورد مسايلي مانند طراحي سايت يا ساختار برنامه هاي تبليغاتي آنلاين خود داشته باشيد. مطمئنا شما در روش هاي سنتي نيز به تحقيقات نياز داريد تا بتوانيد محصولات قابل فروش خود، نوع بسته بندي هاي پرفروش،‌ دامنه قيمت ها و غيره را مشخص کنيد.امروزه تحقيقات براي روش هاي سنتي نيز به صورت آنلاين با راحتي بيشتري انجام مي شوند. يعني شما مي توانيد از گوگل و ساير ابزار جست و جو براي پيدا کردن اطلاعاتي استفاده کنيد که خارج از اينترنت يافتن آنها کار ساده اي نيست. شما متعجب مي شوید وقتي ببينيد مقدار داده هاي خام در اينترنت وجود دارد. تنها چيزي که لازم است، دانستن مکان و نحوه گشتن به دنبال اين داده هاست.

اينترنت بهشت جست و جوگران محسوب مي شود. يک بازارياب موفق بايد مهارت هاي جست و جوي بالايي داشته باشد. البته با وجود اين مقدار داده هاي خام زياد، ‌گم شدن در خيل عظيم داده ها بسيار ساده است. و همين جاست که مهارت هاي جست و جو بکار مي آيد. شما بايد توانايي تشخيص داده هاي مفيد از اطلاعات بي استفاده و بي ربط را داشته باشيد. همين طور شما بايد بتوانيد بفهميد چه زماني داده کافي است و چه زمان خير - يعني وقتي شما بايد دلايل و علت هاي رفتارهاي مشتري خود را پيدا کنيد. حتي با وجود تمامي داده هاي موجود در اينترنت، هيچ جايگزيني براي وارد شدن به مغز مشتريان و خود را جاي آنها قرار دادن نيست. اين همان مهارت جست و جوي نهايي است که شما بايد به آن دست پيدا کنيد.

مهارت هاي برنامه ريزي

جست و جو به شما کمک مي کند چه کاري انجام دهيد. مهارت هاي برنامه ريزي به شما کمک مي کنند چطور آن کار را انجام دهيد. و مطمئن باشيد که در زمان بازاريابي برنامه ريزي سنگين و زيادي لازم است زيرا مطالب زيادي براي برنامه ريزي وجود دارد. اگر شما از روش هاي متفاوت بازاريابي اينترنتي ممکن استفاده کنيد، بايد براي کمپين هاي ايميلي، طراحي وب سايت جديد، بهينه کردن وبسايت مطابق با موتور هاي جست و جو، ايجاد تبليغات اينترنتي نمايشي و تبليغات وابسته به کليک کردن، ضبط پادکست، ‌ضبط فيلم، مديريت بلاگ شرکت، برقراري ارتباط با ساير بلاگ نويس ها و وب مسترها،‌ مديريت صفحات و پروفايل در شبکه هاي اجتماعي مانند فيس بوک و غيره، پاسخ گفتن به فعاليت هاي روزانه سايت هايي مانند تويتر،‌ تلاش براي تبديل بعضي يا تمامي اين فعاليت ها به شکل قابل استفاده در موبايل و بسياري موارد بي شمار ديگر برنامه ريزي کنيد.

به هر صورتي که به آن نگاه کنيد، نياز برنامه ريزي زياد و مداوم حتمي است. برنامه ريزي هيچ وقت متوقف نمي شود. مطمئنا برنامه ريزي براي يک تبليغ بعد از مدت زمان خاصي تمام مي شود اما سريعا بايد به دنبال برنامه ريزي براي تبليغ ديگر باشيد. همين طور بلاگ نويسي،،‌ پادکستينگ، و شبکه هاي اجتماعي نيز فرآيندهاي بدون توقف هستند و هميشه به برنامه ريزي نياز دارند. شما هر روز بايد به اين فعاليت ها رسيدگي کنيد. اگر شما توانايي برنامه ريزي خوبي نداشته باشيد، نمي توانيد به درستي فعاليت هاي بازاريابي اينترنتي خود را مديريت کنيد.

مهارت هاي تعيين بودجه

هم زمان با تمام برنامه ريزي هايي که گفته شد، شما بايد بودجه هر کدام را نيز مشخص کرده و تصميم بگيريد چه مقدار پول را براي کدام برنامه اختصاص مي دهيد. اگر فعاليت هاي بازاريابي بيشتري موجود است،،‌ بدين معنا نيست که شما بودجه بزرگتري نيز خواهيد داشت. براي بسياري از بازارياب ها بخش بزرگي از فرآيند تعيين بودجه به تعيين سهم هر قسمت از برنامه کلي اختصاص داده مي شود. شما چقدر هزينه صرف بهينه سازي موتور جست و جو کرده و چه مقدار هزينه صرف تبلغيات مبتني pay per click کرده و چه مقدار هزينه را صرف شبکه ها اجتماعي و ساير فعاليت ها مي کنيد؟ بودجه آنلاين شما عملکرد متفاوتي نسبت به بودجه بازاريابي سنتي شما دارد. در کل شما بايد به روش Pay Per Click عادت کنيد در حالي که در در بازاريابي سنتي يک جا هزينه تلاش هايتان را دريافت مي کرديد. اين روش بهتر و صادقانه تر به شما نشان مي دهد فعاليت هاي تبليغاتي شما چقدر موفق بوده است اما نتيجه کارتان را بعد از فعاليت دريافت کرده و پيش پرداختي نداريد. در روش Pay Per Click شما زماني پول تبليغات را پرداخت مي کنيد که افراد بر روي تبليغات شما کليک مي کنند و شما ديگر هيچ هزينه اي براي مقدار خاصي تبليغات صرف نمي کنيد. اين موضوع به معناي سخت تر شدن برنامه ريزي بودجه نيست، بلکه تنها شکل آن عوض شده است.

مهارت هاي کپي رايتينگ و توليد محتوا

وقتي صحبت از بازاريابي الکترونيک باشد، به مقدار زيادي کپي کردن نياز است. وبسايت، ‌بلاگ و تمامي تبليغات و ايميل هاي شما همراه با شبکه هاي اجتماعي تمامي به محتوا نياز دارند. اين يعني مقدار زيادي کپي رايتينگ که شما بايد به صورت مداوم انجام دهيد؛ اينترنت يک ماشين خودکار ارائه محتواست. و مسئله اينجاست – کپي کردن آنلاين بسيار با کپي کردن سنتي فرق دارد. کپي کردن آنلاين در مدت زمان کمتري انجام مي شود، ‌و براي مثال با 140 کلمه حد مجاز کپي کردن در سايت فيس بوک شما مي توانيد مقدار زيادي محتوا را جابجا کنيد. اطلاعات در اينترنت به صورت مکتوب هستند. شما و همين طور موتور هاي جست و جو مي توانيد اين اطلاعات را بخوانيد؛ يعني شما بايد در زمان نوشتن يا کپي کردن هر نوع مطلبي سئو را نيز در گوشه ذهن خود داشته باشيد. اين مهارت جديد براي بسياري از افراد مشکل است. قابل جست و جو بودن و مختصر بودن کليد کپي رايتينگ در اينترنت است. حفظ حريم خصوصي افراد و رعايت کپي رايت را بايد همواره در نظر داشته باشيد.

مهارت هاي تحليلي

شما همين طور بايد عملکرد تمامي کانال هاي بازاريابيتان را نيز تحليل کنيد. چطور مي توانيد بفهميد کدام کانال به درستي عمل کرده و کداميک عملکرد مناسبي نداشته است؟ چطور پي مي بريد کدام فعاليت بيشترين بازده را دارد؟ وقتي بودجه شما کم باشد،‌ چطور مي دانيد بهتر است براي کدام فعاليت ها بيشتر سرمايه گذاري کنيد؟ کسب مهارت هاي تحليلي اهميت ويژه اي دارد. تحليل تنها بررسي کردن اعداد و داده هاي خاص نيست. شما بايد توانايي مقايسه کردن تعداد بازديدکنندگان بدست آمده از يک روش با روش ديگر را داشته باشيد. تحليل يعني که شما ارقام خام را به ارزش نسبي ترجمه کرده و ميزان بازده هر کدام را مشخص کنيد. اگر شما نتوانيد به درستي فعاليت هاي خود را تحليل کنيد، ‌بازاريابي اينترنتي شما اثربخشي مناسبي نداشت و احتمالا با شکست روبرو خواهيد شد. هيچ کدام از اين دو نتيجه مطلوب نيستند.

مهارت هاي ارتباطي
نقش بازاریابی اینترنتی در توسعه کارآفرینی دیجیتالی
اين مسئله کاملا مشخص است، ‌ مگر اينکه فکر کنيد هيچ کسي واقعا به صورت آنلاين رو در رو ارتباط برقرار نکند. مطمئنا تمام ارتباطات رو در رو هستند اما هر تويتي که انجام مي دهيد،‌ هر ايميلي که مي فرستيد،‌ هر کامنتي که در فروم هاي آنلاين قرار مي دهيد شکلي از ارتباطات است. قطعا اين مسئله بدين معناست که شما ارتباطات آنلاين زيادي را در پيش رو داريد. نه تنها شما با مسايل رسمي سر و کار داريد( که احتمالا در حيطه کپي رايتينگ قرار مي گيرد، ‌) بلکه شما در بسياري از ارتباطات غير رسمي نيز در گير هستيد. شما مجبوريد با بلاگرها يا وب مسترهاي مهم به صورت خصوصي صحبت کرده، پست هاي فيس بوک و تويت هاي خصوصي انجام داده، به کامنت هاي بلاگ ها پاسخ داده و همين طور به تمامي ايميل هايي که از مشتريان فعلي و احتمالي شما رسيده است نيز پاسخ دهيد. واقعيت اين است که اينترنت باعث شده است کاربران بسيار راحت تر از زمان هاي قديم و بوسيله نامه نويسي با شما ارتباط برقرار کنند. پس آماده باشيد زيرا مقدار عظيمي سوال، ايميل و کامنت منتظر پاسخ گفتن هستند.

مهارت هاي فني بازاريابي اينترنتي
اکثر مهارت هايي که تا الان بحث کرده ايم آنالوگ هايي در دنياي واقعي دارند. اما دسته اي جديد از مهارت ها در حيطه اينترنتي وجود دارند که دسته بندي "مهارت هاي فني" را تشکيل مي دهند. اين مهارت ها چه چيزهايي هستند؟

نوع اين مهارت ها به ميزان و نوع حمايتي بستگي دارد که از شما مي شود؛ هرچه تيم شما کوچکتر باشد،‌ احتمالا اينکه شما در حيطه فني وارد شويد بيشتر مي شود.

اين بدين معناست که شما بايد در مهارت هاي سئو استاد شويد. همين طور شما بايد اساس کد گذاري HTML را ياد بگيريد. يا اينکه ياد بگيريد چطور يک بلاگ درست کرده و در آن پست بگذاريد. و يا اينکه در فن آوريهاي توليد فيلم و فايل صوتي مهارت پيدا کنيد.
تمام اين مهارت هاي فني الزامي هستند زيرا تمام فعاليت هاي آنلاين شما از اين کانال ها ميسر مي شوند. مطمئنا شما بايد برنامه هاي بازاريابي خود را مشخص کرده، محتواي خود را نوشته و يا اينکه از مکان هاي ديگر کپي کنيد اما اگر نتوانيد اين کارها را در چهارچوب فن آوري مناسب در اينترنت قرار دهيد،‌ با مشکل روبرو خواهيد شد. اگر توانايي انجام فعاليت هاي فني نداشته باشيد، بايد کسي را استخدام کنيد که از پس اين کارها بر بيايد. البته بهتر است بعد از استخدام فردي ديگر نيز اطلاعاتي در مورد نحوه کار متخصص فني خود داشته باشيد تا بتوانيد از روند کارها ارزيابي داشته باشيد و يا اينکه يک شرکت پيمانکار پيدا کنيد.
نقش بازاریابی اینترنتی در توسعه کارآفرینی دیجیتالی، نقش driving force است. یعنی توسعه دهنده و شتاب دهنده کسب و کار. موضوع بازاریابی اینترنتی مساله مهمی است که باید همه اعضای یک کسب و کار فعال در عرصه اینترنت به آن آگاه و در فرآیند آن مشارکت کنند. تجربه نشان داده است که پرتال های موفق در کارآفرینی دیجیتالی، معمولا افرادی بودند که در عرصه بازاریابی توانسته اند تلفیقی از المان های سنتی و دیجیتال را در راستای توسعه کسب و کار خود پیوند دهند. در گفتار بعدی، به ارائه 10 نکته مهم در توسعه بازاریابی اینترنتی به عنوان یک الزام در تقویت نهاده های کارآفرینی دیجیتالی پرداخته می شود.

- - - Updated - - -

تاثیر تبلیغات گوگل بر نتایج جستجو

احتمالا شما هم متوجه تغییراتی در نحوه نمایش تبلیغات در صفحه نتایج جستجوی گوگل شده اید. به طور حتم این تغییرات جزئی تاثیر زیادی بر کارایی تبلیغات و میزان کلیک کاربران بر روی آنها خواهد داشت ولی نتیجه آن برای کسانی که بصورت واقعی در نتایج جستجو حضور دارند چه خواهد بود؟ آیا در آینده تبلیغات در گوگل جایگزین سئو خواهد شد؟
در طول سالها نتایج جستجوی گوگل تغییرات بسیار زیادی داشته است. امکانات گوناگونی مانند اخبار، تصاویر، ویدئو، Knowledge Graph، نقشه گوگل، ویکیپدیا، نرخ ارز، خطوط هوایی، رخدادهای ورزشی و … به صفحه نتایج جستجوی گوگل اضافه شده اند که هر کدام به طریقی بر رتبه بندی نتایج گوگل یا نحوه چیدمان و شکل کلی این صفحه تاثیرگذار هستند.
با توجه به افزایش این امکانات و تاثیر آنها بر نتایج جستجو، عموما سایدبار صفحه فضایی برای تبلیغات باقی نمیگذارد و اگر هم تبلیغات گوگل در این فضا نمایش داده شود چندان مورد توجه نبوده و کلیک نمیشوند. نمونه هایی از این نحوه نمایش این تبلیغات در تصاویر زیر قابل مشاهده است.


اخیرا گوگل تصمیم گرفته است که دیگر لینک های تبلیغاتی را در سایدبار نتایج جستجو نمایش نداده و فقط در بالا یا پایین صفحه آنها را نمایان کند. در مقابل حداکثر تعداد باکس های تبلیغاتی در بالای نتایج را از 3 عدد به 4 عدد افزایش داد. تبلیغی که در ردیف چهارم قرار میگیرد عملا نزدیک به پایین ترین نقطه صفحه است و ممکن است کاربر هرگز نتایج واقعی جستجو را نبیند!
عملا رتبه یک گوگل در این شرایط به رتبه پنج تبدیل خواهد شد و به جای 35 تا 55 درصد از بازدیدکنندگان تنها نزدیک به 5 درصد از آنها را به سایت خود جذب خواهد کرد.

این یک تغییر بزرگ است و میتواند موجی از ناامیدی و نارضایتی راب برای صاحبان مشاغل و تجارت های اینترنتی به همراه داشته باشد. ولی آیا به واقع گوگل حاضر است اعتبار و جایگاه کنونی خود را به این راحتی از دست بدهد و با فروش تبلیغات کارایی موتور جستجوی خود را زیر سوال ببرد؟ جواب به طور حتم “خیر” است. ولی گوگل چگونه تا این حد تبلیغات میپزیرد و اعتبار خود را از دست نمیدهد؟
استراتژی گوگل برای نمایش تبلیغات چیست؟

همانند هر شرکت دیگری، گوگل هم متوجه رشد سریع تلفن های همراه و استفاده کاربران از آنها شده است. تا جاییکه نحوه نمایش نتایج جستجوی خود را در تلفن همراه، متفاوت با آنچه در از طریق کامپیوتر شخصی مشاهده میکنید، طراحی کرده است. این ظاهر جدید در دسکتاپ (تغییر جایگاه نمایش تبلیغات) موجب شده که صفحه نتایج جستجو در موبایل و دسکتاپ بیش از پیش به یکدیگر شبیه شود که دو نتیجه اساسی به همراه خواهد داشت:

  • گوگل قادر خواهد بود تحلیل بهتری از رفتار کاربران هنگام مشاهده یک تبلیغ یا یک نتیجه جستجوی واقعی داشته باشد زیرا جایگاه نمایش و ترتیب در موبایل و دسکتاپ یکسان است.
  • کاربران در دستگاه های متفاوت فضای مشابهی را پیش روی خود خواهند داشت که موجب افزایش کارایی سیستم جستجو برای آنها خواهد شد.

نکته مهم آن است که گوگل توانایی بالایی در درک کلمات، مفاهیم و نیازهای کاربران خود دارد. اگر کاربر در حال جستجو برای خرید لپ تاپ است لزومی ندارد که به صفحات معرفی یا بررسی مدل های مختلف راهنمایی شود. بهترین مکانی که یک کاربر بعد از جستجوی خرید لپ تاپ میتواند به آن راهنمایی شود سایتی است که در زمینه فروش لپ تاپ فعالیت میکند. حال آنکه به خوبی میدانیم صفحات معرفی و بررسی محصولات الکترونیکی محتوای غنی تری در مقایسه با صفحات فروشگاهی دارند و در نتیجه شانس آنها برای کسب جایگاه در نتایج گوگل بسیار بالاست.
در تصویر زیر مشاهده میکنیم که اگر کاربر در حال جستجو عبارات خرید لپ تاپ باشد تبلیغات فروشگاه های اینترنتی(1) به اون نمایش داده میشود ولی اگر برای لیست قیمت جستجو میکند پیشنهادات گوگل سایت های تحلیلی و محتوا محور است(2).

راهکار گوگل آن است که بهترین نتیجه را به کاربر خود نمایش میدهد و برایش مهم نیست که شما چه تلاش هایی برای کسب رتبه اول در لیست نتایج کرده اید. مشتریان گوگل کسانی هستند که در این سایت نیازهای خود را جستجو میکنند نه سایت هایی که برای کسب مشتری و جایگاه تلاش میکنند. با این کار گوگل تبلیغات را تنها زمانی نمایش میدهد که مورد نیاز کاربر است، هم کسب درآمد خواهد داشت و هم رضایت کاربران خود را جلب کرده است.
تبلیغات گوگل چه تاثیری بر سئو خواهد داشت؟

در تجارت های پر رقابت مانند طراحی سایت، تبلیغات به قدری زیاد و مرتبط است که در ساعاتی از روز شما همواره 4 باکس تبلیغاتی فعال در بالای صفحه مشاهده میکنید. به طور حتم این تبلیغات سهم بالایی از مشتریان را به خود جذب خواهند کرد و جایگاه اول و دوم و سوم در نتایج گوگل بزرگترین بازندگان خواهند بود.
اگر شرکت ها قصد دارند از این شرایط بحرانی خارج شده و همچنان استراتژی های موفقی برای بازاریابی و فروش خود داشته باشند باید ترکیبی از سئو و تبلیغات را مدنظر قرار دهند. اگر در زمینه کاری شما سئوی محلی نیز اهمیت دارد شانس دیده شدن نتایج جستجو بسیار کمتر خواهد شد زیرا پس از باکس تبلیغات ابتدا نتایج محلی نمایش داده میشود و بعد از آن نوبت به نتایج جستجو خواهد رسید.
استراتژی ما برای فروش و بازاریابی از طریق گوگل

بهترین راه آن است که شما در هر سه فضا شامل تبلیغات، سئوی محلی و نتایج جستجو حضور داشته باشید.

گوگل توجه ویژه ای به عبارات جستجو شده نشان میدهد. در چند سال اخیر عبارت هایی مانند چجوری بخرم؟ از کجا بخرم؟ چجوری برم؟ کجا برم؟ و … بسیار در گوگل جستجو میشوند و این موتور جستجو تلاش کرده پاسخ های مناسبی برای هرکدام از آنها داشته باشد. در نتیجه استراتژی شما در تبلیغات با استراتژی شما در سئو کاملا متفاوت خواهد بود.
زمانیکه استراتژی سئو را انتخاب میکنیم بر روی عبارات و کلماتی هدف گذاری میکنیم که مستقیما به فروش محصول ارتباط ندارند. بعنوان مثال اگر هدف نهایی ما فروش لپ تاپ است فعالیت های ما مربوط به معرفی لپ تاپ های جدید، مقایسه نمونه های موجود و شناخت پرفروشترین ها معطوف میگردد. با این روش کسانی که در حال جستجو و تحقیق برای انتخاب مناسب ترین کالا هستند به سایت شما راهنمایی شده و در نهایت با بکارگیری بنرهای داخلی به صفحه خرید محصول هدایت میگردند.
در مقابل استراتژی تبلیغات مستقیما کسانی را هدف قرار میدهد که در نقطه خرید هستند و دقیقا میدانند که به دنبال چه کالایی با چه مدل و مشخصاتی هستند. این افراد عموما عبارت هایی مانند خرید لپ تاپ Lenovo یا مشابه آن را جستجو میکنند. اگر شما محصول خود را مستقیما با این عبارات در گوگل تبلیغ کنید شانس زیادی برای نمایش آن به کاربران هنگام جستجو و جذب آنها به سایت خود خواهید داشت.
در نهایت برای افرادی که بصورت محلی جستجو میکنند نیز استراتژی متفاوتی اتخاذ خواهیم کرد. فرض کنید که شما خدمات تعمیرات لپ تاپ نیز ارائه میکنید. سئوی محلی به شما کمک میکند که اگر کسی تعمیرات لپ تاپ در تهران را جستجو کرد اطلاعات شما را در یک باکس مجزا به همراه نقشه گوگل مشاهده کند که مسلما شانس کلیک بر روی آن بسیار بیشتر از نتایج معمول جستجو خواهد بود.

سخن پایانی
شاید این تغییرات برای کسانی که در این عبارات جایگاه مناسبی داشته اند یک تهدید محسوب شود ولی به زودی به یک عادت و روتین تبدیل خواهد شد و همه می آموزند که هدف گذاری مستقیم بر روی خرید محصولات نیازمند تبلیغات و استفاده از تمامی امکانات موجود است.ت.

- - - Updated - - -

تبليغات در اينترنت و ويژگيهای آن

در این مقاله منظور از تبلیغات اینترنتی نمایش دادن نامها و علائم تجاری، شعارها و تصاویر تبلیغاتی در سایتها (پایگاهها)ی پربیننده اینترنت است، به نحوی که به تحقق اهداف عمومی تبلیفات کمک نماید و کاربران (مخاطبان) را به سایت مورد نظر آگهی دهنده هدایت کند.
آگهی اینترنتی (Banner) معمولاً در ابعاد استاندارد ساخته و عرضه می‌شود. بنر به صورت نوشته یا تصویر ثابت یا متحرک است. هر بنر ممکن است به صورت ثابت در سایت یا سایتهای مشخص نمایش داده شود یا همراه مجموعه‌ای از بنرهای دیگر، به صورت متناوب به نمایش درآید. در هر صورت پس از اتصال مخاطب به سایت آگهی دهنده، اطلاعات کامل به وی داده می‌شود و در صورت لزوم امکاناتی مانند پست الکترونیکی، فرمهای درخواست اطلاعات، فرمهای سفارش کالا یا خدمات، در اختیار او قرار می گیرد.

ویژگیهای مهم تبلیغات اینترنتی

۱- دستیابی به بازار جدید در حال گسترش
۲- هدفگیری دقیق مخاطبان
۳- اطلاع رسانی کامل و سریع
۴- هزینه کم
۵- نظارت و ارزیابی دقیق و بدون واسطه
۱- دستیابی به بازار جدید در حال گسترش

در سالهای اخیر عده کاربران اینترنت در جوامع مختلف به سرعت در حال افزایش است. این روند در کشور ما نیز به خوبی مشاهده می‌شود. بررسیهای آماری معتبر حاکیست که ظرف نيمه دوم دهه هشتاد (۱۳۷۹-۱۳۷۵) نرخ رشد کاربران اینترنت در ایران بطور متوسط سالانه ۳۱۷% بوده است. به عبارت روشنتر عده این کاربران که مخاطبان تبلیغات اینترنتی هستند هر سال بیش از سه برابر شده وهم اکنون بين 20 تا 25 ميليون نفر برآورد می شود.
نکته در خور توجه این است که بیشتر کاربران اینترنت در ایران از اقشار جوان و میانسال، تحصیلکرده یا متخصص و متعلق به دهکهای درآمدی متوسط به بالا هستند که این ویژگیها بازار بسیار مناسبی را برای جذب کالاها و خدمات مختلف ایجاد می کند. بخش مهم دیگری از این بازار جدید، جمعیت چند میلیونی هموطنان خارج از کشورند که بيشترشان از اینترنت استفاده می کنند. بعلاوه باید به بازار بزرگ جهانی و مشتریان بالقوه کالاها و خدمات ایرانی در سرتاسر دنیا اشاره کرد که اینترنت بهترین راه دسترسی به آنان است.
۲- هدفگیری دقیق مخاطبان

اینترنت توانایی بالایی برای پیام رسانی به مخاطبان خاص (هدفگیری شده) دارد. هر گروه از کاربران اینترنت به سایتهای ویژه‌ای علاقمندند، که با وجود سایتهای تخصصی در هر زمینه، حتی می‌توان پیامگیران را بر اساس علایق تخصصی‌شان از هم تفکیک کرد. به عنوان مثال انواع لوازم و پوشاک ورزشی بهتر است در سایتهای اختصاصی ورزش و علاقمندان آن تبلیغ شوند تا بهترین نتیجه را برای آگهی دهنده داشته باشند. همچنین علاقمندان به اخبار، علوم، فنون، تجارت، هنر، بهداشت و امثال آن هر یک به سایتهای مربوطه مراجعه می کنند که آگهی‌های مناسب ایشان را میتوان در آن سایتها نمایش داد.
بر این اساس، تبلیغات اینترنتی تولیدکننده/عرضه کننده هرگونه کالا یا خدمت را مستقیماً به مصرف کننده آن وصل می کند و به این ترتیب هدفگیری مخاطب در اینترنت بسیار دقیقتر از رسانه‌های سنتی (مطبوعات، رسانه‌های چاپی و رادیو و تلویزیون) صورت می گیرد.
۳- اطلاع رسانی کامل و سریع

اطلاع رسانی تبلیغاتی در رسانه‌های سنتی با محدودیتهای متعدد روبروست. از جمله برای اجتناب از هزینه بالا، پیامها باید بسیار فشرده و کوتاه عرضه شوند. بعلاوه تولید و پخش آگهی در این رسانه‌ها به برنامه‌ریزی و زمان بیشتری نیاز دارد. در تبلیغات اینترنتی این موانع تا حدود زیادی برطرف شده و آگهی دهنده می‌تواند ضمن استفاده از امکانات سمعی و بصری، پیامها و اطلاعات مورد نظر را به شکل کامل در اختیار مخاطب قرار دهد. همچنین این امکان برای او فراهم است که بدون مراجعه حضوری (به صورت آن لاین) آگهی خود را سفارش دهد و ظرف چند دقیقه تا چند ساعت شاهد پخش آن باشد.
۴- هزینه کم

امروزه هزینه تبلیغ در رسانه‌های سنتی نظیر مطبوعات پرتیراژ و تلویزیون بسیار سنگین است. همچنین در این نوع تبلیغات تنها با بررسیهای پرهزینه می‌توان از میزان رسیدن پیام به مخاطبان اصلی و اثربخشی آن با خبر شد. حال آنکه در تبلیغات اینترنتی، آگهی دهنده با کمترین هزینه پیام خود را به مخاطبان مورد نظر می‌رساند، منبع اطلاع رسانی جامعی را به طور مستمر در اختیار ایشان قرار میدهد و هر لحظه که اراده کند با دریافت گزارشهای دقیق از عکس العمل آنها مطلع می شود. به عنوان نمونه در سیستم "پارس اَدز" آگهی دهنده می‌تواند در هر لحظه گزارشهایی دریافت کند که نشان می‌دهد آگهی‌های او چند بار و در چه سایتهایی به نمایش درآمده و مخاطبان چه عکس العملی در برابر آن نشان داده‌اند (چند بار روی بنر کلیک کرده و به سایت آگهی دهنده وصل شده اند و ...).
۵- نظارت و ارزیابی دقیق و بدون واسطه

چنانکه اشاره شد، یکی از ویژگیهای بارز تبلیغات اینترنتی امکان نظارت دقیق بر آگهی‌ها و ارزیابی مستقیم نتایج است.
این کار به دو صورت انجام میشود؛ اول آنکه از طریق نرم‌افزار پیش بینی شده در سیستم "پارس اَدز" در هر لحظه می‌توان سایتهای نمایش دهنده، تعداد نمایش هر آگهی، تعداد کلیک روی هر بنر، محدوده جغرافیایی بینندگان آگهی، میزان اعتبار باقیمانده (از کل مبلغ توافق شده برای درج آگهی) و اطلاعات مبسوط دیگر را دریافت کرد؛ گفتنی است که این اطلاعات در قالب جدول و نمودار در اختیار آگهی دهنده قرار می‌گیرد و بر اساس آن می‌توانید تغییرات لازم را در برنامه تبلیغاتی خود اعمال کنید. ثانیاً نتیجه درج آگهی به صورت افزایش مراجعه به سایت آگهی دهنده جلوه می کند که در این مورد نیز با نرم افزارها و سرویسهای آن لاین آمارگیری از سایتها تعیین میزان افزایش بازدید کنندگان سایت و حتی تغییر در تعداد صفحات مشاهده شده بسهولت میسر است.