«وارز» (Warez) به محصولات تجاری دیجیتال (نرمافزار، فیلم، موزیک، کتاب، بازی ویدیویی) گفته میشود که با تخلف از قوانین جهانی کپیرایت و بدون پرداخت حقوق مؤلف یا بهای محصول توزیع میشوند. معمولاً این کار از طریق بیتتورنت و وبسایتهای هاستینگ فایل انجام میگیرد. یکی دیگر از راههای این کار استفاده از سایتهای دانلود فایل است. تفاوت این وبسایتها با وبسایتهای هاستینگ فایل در این است که در وبسایتهای هاستینگ فایل کاربر با عضو شدن یا حتا بدون عضو شدن میتواند فایلهای خود را آپلود کند و لینکی تحویل بگیرد که با آن لینک هر کسی میتواند فایل را مجددآ دانلود کند. اما سایتهای دانلود فقط به کاربران خود امکان دانلود قایلهایی را میدهند که وبمستر یا وبمسترها روی هاست خود قرار دادهاند.
این روزها خیلی از سایتهای هاستینگ به دلیل مقررات کپیرایت تنها اجازهی دانلود فایل را به خود کاربری که آن را آپلود کرده میدهدن و فایلهایی را که خلاف مقررات کپیرایت باشد حذف میکنند. بهویژه در سالهای اخیر دولت آمریکا به شدت پیگیر موارد نقض کپیرایت بوده و همین الآن شما در موارد متعدد وقتی به دنبال دانلود رایگان یک فایل از وبسایتهای خارجی به جستجوی گوگل رو میآورید با حذف تعدادی از نتایج به دلیل شکایتهای دریافتی تحت «قانون کپیرایت دیجیتال هزاره» آمریکا (DMCA) مواجه میشوید. به همین ترتیب در اتحادیهی اروپا قوانین کپیرایت تحت «دستورالعمل کپیرایت اتحادیهی اروپایی» (EUCD) اعمال میشوند. بیشتر کشورها نیز قوانین جهانی کپیرایت را با دستورالعملهای داخلی پیگیری میکنند.
در کشور ما از همان اوایل رواج صنعت رایانه و پس از آن اینترنت به علت عدم عضویت ایران در اتحادیهی جهانی کپیرایت استفاده از محصولات دیجیتال بهویژه نرمافزار، موسیقی و فیلم رایج بوده است. برخی از محبوبترین وبسایتهای ایرانی وبسایتهای دانلود نرمافزارند. علاوه بر عدم رعایت کپیرایت مسألهی دشواری روزافزون تجارت با شرکتهای نرمافزاری و رسانهای خارجی در اثر تحریمهای تجاری نیز به ترویج این روند کمک کرده است. برای خواندن ادامه مطلب بر روی لینک زیر کلیک نمایید.
هاست دانلود و هاست وارز چیست؟
منبع: دامنه و هاست وب ثمین