NVIDIA Tesla K40 ؛ سريعترين تراشه شتابدهنده جهان
1.43 ترافلاپ و شتابی دگرباره در حيطه ابرمحاسبات
يکشنبه 3 آذر 1392
علي حسيني منبع: سايت رسمی انويديا - آیتی ورلد – آناندتک
http://www.shabakeh-mag.com/article.aspx?id=1008357
اشاره:
اخبار سايت - انويديا امسال در خلال کنفرانس جهانی ابرمحاسبات (SC) که همهساله با موضوع محاسبات سنگين، شبکه، ذخيرهسازی و تحليل، با حمايت دو انجمن بزرگ ACM و IEEE برگزار میشود...
انويديا امسال در خلال کنفرانس جهانی ابرمحاسبات (SC) که همهساله با موضوع محاسبات سنگين، شبکه، ذخيرهسازی و تحليل، با حمايت دو انجمن بزرگ ACM و IEEE برگزار میشود، تازهترين تراشه شتابدهنده گرافيک خود بهنام Tesla K40 را که در عين حال سريعترين پردازنده مکمل (coprocessor) فعلی دنيا در حيطه اَبَرمحاسبات است، معرفی کرد. طبق گفته انويديا سرعت تراشه 1.43 ترافلاپی Tesla K40 ده برابر سريعترين سیپیيوهای کنونی جهان است. در حوزه محاسبات سنگين، تراشههای سری تسلا بهعنوان مکمل سیپیيوها عمل میکنند و پردازشهای پيچيده علمی و رياضی به آنها سپرده میشود. در طراحی تراشه جديد تسلا از نسخهای تغييريافته از معماری Kepler انويديا استفاده شدهاست.
مزيت کليدی Tesla K20 بهرهگيری آن از فناوری درخشان GK110 است که انويديا در مراسم معرفیاش در ارديبهشتماه پارسال از آن بهعنوان پيچيدهترين مدار مجتمع وقت جهان يادکردهبود؛ GK110 در واقع يک پردازنده گرافيک (GPU) است که در صنعت تراشهسازی انويديا مدل توسعه نوين و مدرنتری را به ارمغان آورد. اين شرکت ظرف چندماه گذشته با عرضه دو کارت گرافيک GeForce GTX 780 Ti و Quadro K6000 فناوری GK110 را بهطور کامل در هر دو خانواده کارتهای «جیفورس» و «کوادرو» پياده کرد و البته Tesla K20(X) اولين تراشه اين شرکت بود که از مزايای GK110 بهره بردهبود اما اينک تراشه جديد K40 تمام ويژگیها و امکانات GK110 را در خود بهکار گرفتهاست. تراشه K40 حاوی 2880 هسته پردازشی و 12 گيگابايت حافظه رم است که اين مقدار حافظه در مقايسه با K20X به دو برابر افزايش يافتهاست. سرعت کلاک پايه برای هستههای اين تراشه 745 مگاهرتز است اما بسته به نيازهای محاسباتی کاربران، تا 810 يا 875 مگاهرتز نيز قابل افزايش است. طبق گفته سوميت گوپتا، مدير محصولات Tesla Accelerated Computing انويديا، در اين تراشه نمیتوان برای صرفهجویی در کارکرد برق هستههای بیکار را موقتاً خاموش کرد و از اينرو کل جیپیيو يا کاملاً روشن خواهد بود يا کاملاً خاموش.
گفتنی است، تراشه پيشين K20X نيز که براساس همين معماری ساخته شدهبود در ابرکامپيوتر Titan در دپارتمان انرژی ايالاتمتحده بهکار گرفتهشد؛ ابرکامپيوتر مذکور با قدرت محاسباتی 17.59 پتافلاپ تا پيش از ژوئن امسال درصدر سريعترين ابرکامپيوترهای جهان بود تا اينکه رقيب چينی آن موسوم به Tianhe-2 با تراشههای Xeon E5 و شتابدهندههای Xeon Phi اينتل توانست با ثبت رکورد 33.86 پتلافلاپ اين جايگاه را از آن خود کند. شرکتهای زيادی از جمله اچپی، آیبیام، دل، سيليکونگرافيکس، Cray و ايسوس از K40 در محصولات خود استفاده خواهند کرد اما قيمت اين تراشه هنوز از سوی انويديا اعلام نشدهاست.