توضیحاتی کوتاه در مورد شرکت سهامی عام:
شرکت سهامی خاص گونه از شرکت سهامی است که تمام سرمایه آن در موقع تاسیس منحصرا توسط موسسین تامین می شود. شرکت سهمای خاص معمولا بین دوستان و خویشاوندان که شناخت کاملی نسبت به یکدیگر دارند تشکیل می گردد. در لایحه سال 47 حداقل سرمایه این شرکت یک میلیون ریال تعیین شده که این مبلغ برای بقاء شرکت هم لازم هست و اگر پس از تاسیس به هر علتی از حداقل مقرر کمتر شود باید ظرف یکسال نسبت به افزایش سرمایه تا حداقل مقرر اقدام گردد یا شرکت به نوع دیگری از شرکت های قانون تجارت تبدیل شود در غیر اینصورت هر ذینفعی می تواند تقاضای انحلال شرکت را از دادگاه صلاحیتدار تقاضا نماید.
برای تاسیس شرکت سهامی خاص تشریفات ساده ای پیش بینی شده است. برابر ماده 20 لایحه 47 و با توجه به مطالب قبلی باید گفت برای تاسیس شرکت سهامی خاص موسسیس بایستی پس از اخذ تائیدیه نام و و مجوزهای قانونی برای موضوع فعالیت شرکت اظهارنامه را تنظیم و تماما امضا کنند، اساسنامه را تهیه و امضا نمایند. تمام سرمایه شرکت را تعهد نموده و حداقل 35 درصد آن را تامین نمایند. اولین مدیران و بازرسان شرکت و روزنامه کثیرالانتشار مربوط به آگهی های شرکت را انتخاب کنند و صورت جلسه مربوطه را به انضمام ساید مدارک و قبول کتبی سمت توسط مدیران و بازرسان و صورت جلسه هئیت مدیره راجع به انتخاب رئیس و نائب رئیس هئیت مدیره و مدیرعامل را به مرجع ثبت شرکت ها تقدیم نمایند و شرکت با این ترتیب ثبت می شود.
در شرکت سهامی خاص تمام سهامداران با یکدیگر آشنایی دارند و تمام مقدمات و تشریفات مربوط به تاسیس شرکت را انجام می دهند، همچنین در شرکت سهمای خاص تشکیل مجمع عمومی سهمای خاص الزامی نیست.
توضیحاتی کوتاه در مورد شرکت با مسئولیت محدود:
شرکت مسئولیت محدود شرکتی است که بین دو یا چند نفر برای امور تجاری تشکیل و هر یک از شرکاء بدون اینکه سرمایه به سهام یا قطعات سهام تقسیم شده باشد فقط تا میزان سرمایه خود در شرکت مسئول قروض و تعهدات شرکت است. بنابراین :
اولا => بر خلاف شرکت سهامی حتی اگر موضوع عملیات آن بازرگانی نباشد باز هم شرکت تجاری محسوب می شود. شرکت با مسئولیت محدود فقط برای امور تجاری قابل تشکیل است، یعنی موضوع شرکت باید یکی از مواد مندرج در ماده 2 قانون تجارت باشد یا برابر ماده 5 قانون تمکک آپارتمانها، ساختمان خانه و آپارتمان یا محل کسب باشد.
ثانیا => بر خلاف شرکت سهامی سرمایه شرکت با مسئولیت محدود قابل تقسیم به سهام یا قطعات سهام نیست بلکه یک کل واحد باقی می ماند و هر شریک نسبتی از این سرمایه واحد را مالک خواهد شد همچنین قانونگذار حداقلی برای سرمایه شرکت با مسئولیت محدود پیش بینی نکرده است.
ثالثا => مسئولیت شرکا فقط تا میزان سرمایه آنان در شرکت است یعنی در صورت انحلال یا ورشستگی شرکت، شرکا هیچ مسئولتی در قبال دیون شرکت ندارند و فقط سرمایه ای که روز اول به شرکت آورنده اند بابت پرداخت دیون مورد استفاده قرار می گیرد.
رابعا => طبق ماده 96 قانون تجارت شرط تشکیل شرکت با مسئولیت محدود آن هست که سرمایه نقدی تماما پرداخت و سرمایه غیرنقدی تقویم و تسلیم شده باشد، بنابراین برخلاف شرکت های سهامی این شرکت با پرداخت بخشی از سرمایه قابل تشکیل نمی باشد. ضمانت اجرای این ماده ماده 97 یعنی بطلان شرکت می باشد.
شرایط لازم برای تشکیل شرکت با مسئولیت محدود:
1- حداقل دو نفر شریک وجود داشته باشد.
2- شرکاء با هم در تاسیس شرکت توافق نمایند و توافق آنها دارای شرایط اساسی صحت معاملات باشد (ماده 190 قانون مدنی)
3- سرمایه ای برای شرکت تعیین شده باشد
4- موضوع تجاری برای فعالیت شرمت معین کنند
اقدامات لازم برای ثبت شرکت با مسئولیت محدود:
1- اخذ گواهی مربوط به نام شرکت
2- اخذ مجوزهای لازم برای موضوع فعالیت شرکت
3- تنظیم اظهارنامه ثبتی
4- تنظیم شرکت نامه
5- تنظیم اساسنامه
6- تامین سرمایه تعیین شده در شرکت نامه
پ.ن: منبع قانون تجارت ایران مصوب 14 اسفند 1374 و مصوب 13 اردیبهشت ماه 1311
---------- Post added at 11:23 AM ---------- Previous post was at 11:15 AM ----------
شرکت سهامی دردسر زیاد داره
کسی که بخواد شرکت ثبت کنه به نظر طرف سهامی نره خیلی بهتره
البته من تجربه نداشتم ولی خوب چیزهایی که تویه قانون و توضیحات اینا ها نوشته یه جورایی مشخص هست که خودم دردسرش بیشتر هست
---------- Post added at 11:30 AM ---------- Previous post was at 11:23 AM ----------
اینم تفاوت های دیگه ی بین شرکت سهامی خاص و شرکت با مسئولیت محدود:
١- در شركت با مسئولیت محدود تعداد شركا حداقل ٢ نفر و در شركت سهامی خاص تعداد سهامداران حداقل ٣ نفر می باشند.
٢- حداقل سرمایه برای ثبت شركت با مسئولیت محدود و سهامی خاص یك میلیون ریال است .
٣- در شركت سهامی خاص حداقل ٣٥% سرمایه باید نقدا در یكی از شعب بانكها تودیع و گواهی مربوطه ارائه و ٦٥% در تعهد سهامداران باشد در شركت با مسئولیت محدود باید كل سرمایه تحویل مدیرعامل شركت شده و مدیرعامل اقرار به دریافت نماید و ارائه گواهی بانكی دال بر انجام این امر ضرورت ندارد .
٤- انتخاب بازرس اصلی و علی البدل در شركت سهامی خاص اجباری ولی در شركت با مسئولیت محدود اختیاری است.
٥- مدت مدیریت در شركت سهامی خاص حداكثر دوسال می باشد كه قابل تمدید است و در شركت با مسئولیت محدود مدیران شركت برای مدت نامحدود انتخاب می شوند و همچنین مخیر خواهند بود كه مدتی برای مدیران در اساسنامه شركت مقرر دارند.
٦- انتخاب روزنامه كثیرالانتشار در شركت سهامی خاص برای درج آگهی های دعوت شركت در سهامی خاص الزامی و در شركت با مسئولیت محدود اختیاری است .
٧- شرایط احراز حد نصاب در مجامع عمومی در شركت سهامی خاص سهل تر و در شركت با مسئولیت محدود با توجه به نوع شركت مشكل تر می باشد.
٨- مجامع عمومی در شركت سهامی خاص توسط هیات رئیسه ای مركب از یك نفر رئیس و دو نفر ناظر و یك نفر منشی كه از بین سهامداران انتخاب می شوند اداره می گردد در شركت با مسئولیت محدود اداره مجامع عمومی شركت توسط هیات نظار در صورتی خواهد بود كه تعداد شركای آن از ١٢ نفر بیشتر باشد.
٩- در شركت سهامی خاص و با مسئولیت محدود شركت در افزایش سرمایه اختیاری است.
١٠- سرمایه در شركت سهامی خاص به سهام تقسیم و مسئولیت صاحبان سهام محدود به مبلغ اسمی سهام آنها است سرمایه در شركت با مسئولیت محدود به سهام یا قطعات سهام تقسیم نمی شود و شركا فقط تا میزان سرمایه خود در شركت مسئول قروض و تعهدات می باشند.
١١- مدیران در شركت سهامی خاص الزاما بایستی سهامدار بوده یا تعداد سهام وثیقه مقرر در اساسنامه را تهیه و به صندوق شركت بسپارند مدیران در شركت با مسئولیت محدود بصورت موظف یا غیر موظف كه از بین شركا یا از خارج انتخاب می شوند انجام وظیفه خواهند نمود.
١٢- تقسیم سود در شركت سهامی خاص به نسبت تعداد سهام و در شركت با مسئولیت محدود به نسبت سرمایه شركا تقسیم خواهد شد و در شركت با مسئولیت محدود می توانند در اساسنامه ترتیب دیگری برای تقسیم سود مقرر دارند.
١٣- حق رای در شركت سهامی خاص به تعداد سهام و در شركت با مسئولیت محدود به نسبت سرمایه خواهد بود.
١٤- تقویم سهم الشركه غیر نقدی در شركت با مسئولیت محدود توسط شركا صورت می گیرد شركا در این خصوص دارای مسئولیت می باشند تقویم آورده غیر نقدی در شركت سهامی خاص با كارشناس رسمی دادگستری خواهد بود.
١٥- مدارك تاسیس در شركت سهامی خاص عبارتند از :
دوبرگ اظهارنامه و دو جلد اساسنامه و گواهی بانك دایر بر پرداخت ٣٥% سرمایه تعهدی و فتوكپی شناسنامه سهامداران و بازرسان و صورتجلسات مجمع عمومی موسس و هیات مدیره .
مدارك تاسیس در شركت با مسئولیت محدود عبارتند از : دو برگ تقاضانامه و دو برگ شركت نامه و دوجلد اساسنامه و فتوكپی شناسنامه شركا و صورتجلسه مجمع عمومی موسس و هیات مدیره .
منبع: اینترنت