شرکت iana فقط مسئول واگذاری و توزیع ip در دنیاست و در هر منطقه ای یا بهتره بگیم قاره ای دارای یک نماینده هست که در این لینک می توانید ببینید اونها رو
iana — number resources و شرکت icann به عنوان ناظر بر ثبت دامنه ها و میزبانی وب در دنیا تاسیس شده و با iana هم کاری می کنه و به نوعی زیر مجموعه اونه تو سایت iana نیز این هست. هر کشوری که بخواد برای خودش دامنه داشته باشه یا حتی دامنه های عمومی باید درخواست خودش رو به icann بده و درصورت تصویب اون دامنه فعال میشه و ظاهرا باید در یک مدت معینی فروش مشخصی از اون دامنه باید انجام بشه تا به رسمیت شناخته بشه. خوب برای اینکه این رجیستری بتواند مقدار فروش رو تامین کنه به اجبار میاد نماینده فروش جذب میکنه و این نمایندگان فروش با فروش خودشون و جذب نمایندگان زیر مجموعه به اون حجم میرسند. بعد icann میاد دامنه مورد نظر رو به رسمیت میشناسه و اون دامنه یک دامنه قطعی میشه. دقیقا همین روند رو شما در دامنه ir مشاهده کردید و اگر تو سایت nic.ir هم بردید دقیقا همین موضوع رو خواهید دید دامنه ir مدت زیادی نیست که توسط icann به رسمیت شناخته شده.
خوب بعداز این مدت نمایندگان اولیه تبدیل به رجیسترار و نمایندگان ثانویه تبدیل به رسلرها میشن و هر رسلر باز خودش می تواند رسلر بگیره و آمار فروش خودش رو بالاتر ببره. الان دقیقا در مورد دامنه ir ما اول رجیستری داشتیم و همه فقط با خود nic.ir رجیستر می کردند بعد اومد نماینده فروش گرفت و طوری عمل شد که نمایندگان فروش برای افزایش فروش مجبور شدند به هر کاری دست بزنند تا اینکه این دامنه رسمی شد و حال اون نمایندگان در برنامه ای که امسال قصد داره اجرا کنه nic.ir میشن رجیسترار و خود رجیسترار ها ابزارهایی رو درست میکنن برای رسلرها و رسلرها فعالیت می کنند و خودشون هم رسلر میگیرن. الان این روند رو دقیقا میشه روی دامنه های ایرانی مشاهده کرد.