بررسی سرور Dell PowerEdge R210 II
از تولد مهمترین ابزار اختراعی بشر در قرن بیستم یعنی کامپیوتر دهها سال میگذرد. این ابزار پیشرفته که در ابتدا تنها برای محاسبات پیچیده و تو در توی ریاضی در موسسات بزرگ دولتی مورد استفاده قرار میگرفت، با حضور اینترنت بهعنوان دومین اختراع ساختاری در این زمینه، از وسیلهای پردازشی به ابزاری برای ارتباط بدل شد.
فاز تحقیقاتی ارتباط شبکه بهعنوان پروژهای در آرپانت تا دسترسی همگانی به ارتباط اینترنتی در اواخر دهه 80 و اوايل دهه 90 زمانی نزدیک به 20 سال بهطول انجامید. 20 سال دیگر پس از آن تاریخ و در سالهای نخستین دهه دوم قرن بیستویکم با حضور شبکههای اینترنتی فوق پرسرعت، کامپیوترهای پیشرفته همگانی و تلفنهای هوشمند، وابستگی افراد به شبکه اینترنت تا اندازهای گسترش یافت که امروز تصور انجام سادهترین کارهای روزمره نیز بدون این ابزار میسر نيست. برقراری ارتباط و بهاشتراکگذاشتن محتوا تحت شبکه البته محدود به دنیای گسترده اینترنت نبوده و شبکههای محلی لوکال یا اصطلاحا اینترانت نیز با کاربرد فراوانی بهخصوص در ردههای اداری و تجاری روبهرو هستند.
در این میان، نقطه مشترک اینترنت و شبکههای محلی اینترانت، کامپیوترهای برقرارکننده ارتباط با قدرت پردازشی بالا، فضای گسترده ذخیرهسازی، امکان تداوم سرویس بدون نیاز به خاموشی و امکانات خاص نرمافزاری هستند که از آنها با عنوان سرور یاد میشود. سرورها در معنایی پیشرفتهتر با طراحی براساس ساختار Client-Server سرویس مد نظر کلاینتها را در یک مجموعه داخلی یا در شبکهای به گستردگی اینترنت تامین میکنند. مدل شبکه Client-Server در برخی از پایهایترین سیستمهای این رده همچون وبسایتها و سرویسهای ایمیل مورد استفاده قرار میگیرد. در این میان، با توجه به نیاز کاربران سرورهای متفاوتی قابل تعریف هستند که از جمله میتوان به Mail-serverها، سرورهای بانک اطلاعاتی، سرور فایل، پرینتسرور، وبسرور و چند عنوان دیگر اشاره کرد.
مشخصات سختافزاری سرورها نسبت به سایر کامپیوترها تا حدودی متفاوت است و با اینکه بسیاری از کاربران در استفادههای کمتر حرفهای از دسکتاپهای معمول نیز بهعنوان سرور استفاده میکنند، اما در عمل با توجه به نیازهای مورد انتظار از یک سرور، گزینههای سختافزاری حاضر در آنها نیز کاملا متفاوت از یک کامپیوتر معمولی است. از جمله این تفاوتها باید به نقش پردازنده در سرور اشاره کرد که برخلاف دسکتاپهای معمول، فرکانس بالای پردازنده نقش چندانی در افزایش کیفیت سرور ندارد و در سوی مقابل، تداوم سرویس یا اصطلاحا Stability در درجه بالاتری از اهمیت قرار ميگيرد. همین مسئله در مورد قطعاتی همچون رم و هارد نیز کاملا مصداق داشته و بهعنوان نمونه هارددیسک اکثر سرورهای پیشرفته به قابلیت ECC (تشخیص و رفع خودکار ارور) مجهز شدهاند. خروجی تصویر معمولا اهمیت چندانی برای یک سرور ندارد و بسیاری از آنها حتی بدون کارت گرافیک عرضه میشوند. در سوی دیگر، ارتباطات پرسرعت تحت شبکه برای تامین محتوای مورد نیاز کاربران از طریق پهنای باند گسترده، امکان تعویض قطعات بدون خاموش کردن دستگاه (hot-swapp)، پشتیبانی از RAID در اتصالات چندگانه هارد، پاور با خروجیهای بسیار دقیق و سیستم پیشرفته تهویه بهعنوان نیازهای حیاتی یک سرور مطرح میشوند. سیستمعامل مورد استفاده در سرورها نیز از شرایط ویژهای برخوردار است و بهعنوان مثال، امکان بررسی مشکلات سختافزاری قطعات و ارسال اطلاعات به اپراتور برای بررسی و رفع عیب را خواهند داشت. راهحلهای متنوع این کلاس از Mac OS تا ویندوز سرور و نمونههای محبوب اپنسورسی مبتنی بر Unix متنوع است. آخرین محصول ارائهشده از سوی مایکروسافت در این زمینه Windows Server 2012 R2 نام دارد که در اکتبر 2013 به بازار عرضه شد.
سرورها در طرح و فرمهای مختلفی ارائه میشوند که یکی از معمولترین آنها rack-serverها یا سرورهای با قابلیت جاگیری در فریمهای قفسهمانندی به نام رک هستند. این سرورها بهصورت کشویی درون رک قرار گرفته و دسترسی به آنها از طریق پنل جلویی و اتصالات بخش پشتی صورت میگیرد. در ادامه با بررسی یکی از رکسرورهای خوشقیمت شرکت Dell با نام PowerEdge R210 II به نقاط ضعف و قوت آن میپردازیم. با ما همراه شوید.
طراحی ظاهری
رده PowerEdge محصولات دل سرورهای متنوعی را در کلاسهای مختلف دربر دارد که از آن جمله باید به Tower Serverها، Rack Serverها، Blade Serverها و PE C Serverها اشاره کرد. رکسرورها در این خانواده همانطور كه از نام آنها نیز مشخص است، با طراحی اسلیم برای قرارگیری در Rack طراحی شدهاند.
مدل R210 II این خانواده نخستین نمونه این کلاس با پشتیبانی از پردازندههای Intel Xeon E3 به حساب میآید که از لحاظ طراحی بدنه از کمترین ابعاد میان رکسرورهای خانواده PowerEdge برخوردار است. ابعاد دستگاه 42/4×394/3×434 میلیمتر است که بسیار Slim و باریک بهنظر میرسد. این قضیه در مورد وزن دستگاه البته چندان صادق نیست و کیس کوچک و باریک این مدل در دست بسیار سنگین بهنظر میرسد. ساختار فلزی بدنه بسیار محکم و مقاوم طراحی شده و از این لحاظ امتیاز بالایی به R210 II تعلق میگیرد. بخش جلویی کیس با سوراخهای متعدد در ترکیب با فنهای داخلی عملیات ورود و خروج هوا و تهویه را تسهیل ساخته و به اینترتیب به یکی از نیازهای اصلی یک سرور یعنی تهویه مناسب پاسخ میگوید.
کنترلرهای پیرامونی، پورتهای اتصال
یکی از حیاتیترین مباحث در مورد رکسرورها، دسترسی آسان به اجزای سختافزاری و کنترلرهای پیرامونی است که بهدلیل قرارگیری سرور درون محفظه رک در صورت رعایتنشدن استانداردهای این کلاس در عمل و در حین استفاده مشکلاتی را برای کاربران ایجاد میکند. اجزای قابل ذکر در پنل جلویی R210 II تفاوت چندانی با نسل قبلی این کلاس یعنی R210 نداشته و همچنان به ترتیب از چپ به راست کلید پاور، پورت ویدئو، پنل کنترلی با چهار LED نشانگر، دو پورت USB و سرانجام درایو DVD بهچشم میخورد. در قسمت پشتی نیز دو پورت USB دیگر، درگاه eSATA، پورت VGA و سریال، محل اتصال کابل پاور و سرانجام دو پورت LAN پرسرعت ديده ميشود.
قطعات سختافزاری
دسترسی به قطعات درونی R210 II از بخش رویی کیس صورت میگیرد. قفل سختافزاری حاضر در این قسمت بهراحتی با چرخش نیمدایرهای باز شده و کاور بالایی کیس بهصورت کشویی از جای خود خارج میشود. با باز شدن کاور کیس، سرعت چرخش فنهای چهارگانه دستگاه بهشدت افزایش پیدا میکند و به اینترتیب مشکل افزایش حرارت با کنار رفتن درپوش مرتفع میشود. منظره درونی سرور در این حالت از دو نیمه متفاوت و مشخص تشکیل شده است؛ جاییکه در نیمه پایینی درایو نوری و هارددیسک دستگاه در دو کناره جانبی بهچشم میخورند و در مرکز این بخش نیز دو پورت USB درونی حضور دارد. یکی از دو هارددیسک يك ترابایتی این مدل زیر درایو نوری قرار دارد. پاور، محوطه پردازنده و حافظههای رم و دیگر قسمتهای مادربورد اجزای بالایی این بخش را تشکیل میدهند. محوطه پردازنده و رم در R210 II با کاور فلزی خاصی پوشیده که در انتقال حرارت نقش مهمی را ایفا میکند. در ساختار این مدل از چهار فن نسبتا کوچک استفاده شده که دو عدد در مقابل پردازنده و رم، یکی مقابل درایو نوری و دیگری برای خنک کردن پاور در کناره سمت چپ جای گرفته است. صدای تولیدی توسط این فنها نسبت به مدل قبلی این کلاس بسیار کاهش یافته و از سرعت آنها نیز تا حدودی کاسته شده است. تعداد پورتهای SATA دستگاه پنج عدد است که یکی از آنها بهصورت پیشفرض به درایو نوری تعلق گرفته و در حالت عادی چهار عدد در دسترس قرار دارد. حضور چیپست Intel C202 و کنترلر درونی SATA سرعت 3Gbit/s را برای پورتهای این قسمت فراهم میکند. PowerEdge R210 II با طیف متنوعی از پردازندههای Xeon اینتل ارائه میشود که مدل در اختیار ما از نوع Intel Xeon E3-1270 با فرکانس 3/4 گیگاهرتز، چهار هسته فیزیکی و هشت هسته منطقی است. کش این پردازنده 32 نانومتری که از لحاظ ساختاری به پردازندههای سری Sandy Bridge شرکت اینتل تعلق دارد، هشت مگابایت است و مصرف حداکثری آن 80 وات است. حافظههای رم این مدل امکان قرارگیری در دو اسلات DIMM را دارند که در مجموع تا 32 گیگابایت امکان ارتقا را ارائه میکنند. در بخش هارددیسک از دو هارد يك ترابایتی 3/5 اینچی با سرعت چرخش 7200 دور در دقیقه استفاده شده که RAID فیزیکی نیز بهصورت پیشفرض در آنها جایی ندارد. امکان ارتقاي این بخش با چهار هارد 2/5 اینچی نیز وجود دارد. حداکثر حجم هارددیسک مورد پشتیبانی این قسمت شش ترابایت است.
Dell PowerEdge R210 II محصولی متفاوت با ابعاد مناسب و طراحی پیشرفته است که سرورهای مشهورد IBM و HP را به مبارزه میطلبد. رده کاربری اصلی این سرور به بیزینسهای کوچک و متوسط مرتبط است و با توجه به قیمت نسبتا مناسب دستگاه، تهیه آن به صرفهجویی مناسبی منجر میشود. قیمت این مدل با گارانتی سهساله شرکت زیگورات با پردازنده Xeon E3-1270 برابر چهار میلیون و 150 هزار تومان و با پردازنده E3-1220 حوالی سهمیلیون و 800 هزار تومان است.