اما آیا تلگرام با استفاده از فناوری بلاکچین میتواند حالتی ضد فیـلترینگ به خود بگیرد؟ «جواد باهوش»، کارشناس رمزپول و تکنولوژی بلاکچین عقیده دارد که تلگرام احتمالاً توانایی اینکار را دارد، چراکه در فناوری بلاکچین «نود (Node) مرکزی» وجود ندارد.
باهوش در گفتگو با دیجیاتو میگوید: «در سیستمهای بلاکچین نود مرکزی وجود ندارد تا یک دولت یا ISP بتواند جلوی آن را بگیرد. اطلاعات موجود از طریق تکتک کاربرانی که از این افیـلترینگ یستم استفاده میکنند پخش میشود. از نظر فنی، حجمی از دیتا که متشکل از مکالمات کاربران است تشکیل میشود و زمانی که حجم دیتا به حجم از پیشتعیین شده برای هر بلاک رسید، بلاک جدید شکل میگیرد و هَش (درهمسازی) میشود. مفهومی به نام «دشواری» در این سیستم اعلام میشود و کاربران شروع به هش کردن دیتا میکنند تا نتیجه کمتر از سطح دشواری شود. در این شرایط هش پخش میشود و همه کاربرانی که در این شبکه مشارکت دارند به شکل خودکار آن را تست میکنند و سیستمی مشابه رای گیری اتفاق میافتد. اگر بیشتر از ۵۰ درصد از شبکه قبول داشته باشند که دیتا هش شده، دیتا به عنوان یک بلاک معتبر در زنجیره بلوکی قرار میگیرد.»
موضوع دیگری که باید به آن توجه کرد، هزینههایی است که تلگرام و سرویسهای مشابه برای استفاده از فناوری بلاکچین خواهند پرداخت. در عمل برخی از هزینههای سخت افزاری به شدت کاهش مییابد، اما از طرف دیگر این هزینههای تحقیق و توسعه برای حل مشکلات بزرگ این فناوری خواهند بود که میتوانند برای شرکتی مانند تلگرام مسئلهساز شوند. این کارشناس فناوری بلاکچین در رابطه با همین موضوع بیشتر توضیح میدهد:
«هزینههای شرکتی که در این مسیر جلو میرود، از نظر سخت افزار فیزیکی مانند اجاره منابع در دیتاسنترها به شدت کاهش پیدا میکند، چون در سیستمهای مبتنی بر بلاکچین، مرکزیتی وجود ندارد. با این حال، فناوری بلاکچین یک تکنولوژی جدید است که نیاز به توسعه دارد. به همین دلیل عمده هزینههای شرکتی مثل تلگرام در این مسیر، صرف حل مشکلات گستردهای خواهد شد که در آن وجود دارد.
برای مثال زمان پاسخدهی به نیاز کاربران در فناوری بلاکچین هنوز در لحظه نیست. سیستمهای بلاکچین هنوز به بلوغی نرسیدهاند که بتوانند در لحظه به نیاز شما پاسخ دهند. کاربر زمانی که در یک سرویس یا یک وبسایت درخواستِ عملیاتی را میدهد، انتظار دارد که در لحظه نتیجه آن را دریافت کند. حل این مشکلات و توسعه چنین سیستمی برای شرکتی مانند تلگرام، آن هم برای اولین بار، فوقالعاده بالاست.»
اما «حمید مقدسی»، کارشناس فناوری اطلاعات باور دارد که ذخیرهسازی داده در هر حالتی هزینه دارد: «اگر تلگرام بخواهد بار سنگین محتوای شبکه را روی نودهای توزیع شده بیندازد، باید به اندازه کافی جذابیت مالی ایجاد کند و این موضوع به پلتفرم قراردادهای هوشمند و ارزش گرام در دنیای ارزهای دیجیتالی بستگی خواهد داشت.»
مقدسی باور دارد که اگر فقط سرویس پراکسی TON با موفقیت عملیاتی شود، باز هم تلگرام از اکثر موانع فیـلترینگ با موفقیت عبور خواهد کرد. پراکسی TON همانند پروژه I2P به کمک گرههای داوطلب در شبکه یا همان node ها، از معماری همتا به همتا (P2P) برای برقراری ارتباط بین مبدأ و مقصد استفاده میکند و پیادهسازی آن روی بستر بلاکچین و همراه شدنش با دیگر اجزای پروژه TON میتواند امنیت کامل شبکه را تضمین کند.